Їстівні каштани: користь і шкода, рецепти

Шляхетний горіх для міцного здоров'я

Їстівні каштани викликають приємну асоціацію з Францією. Осінь, Париж і легкий дим від жаровень, в яких дбають плоди. Ця смакота міцно закріпилася на столах батьківщини Ейфелевої вежі і поступово завойовує симпатії всього світу. При регулярному вживанні простежується користь каштанів. Яка саме, розглянемо далі.

На жаль, деяким групам населення плід зашкодить. Якщо переплутати продукт з іншим видом — кінським каштаном, це призведе до отруєння. Щоб уникнути подібних ситуацій, необхідно дотримуватися простих правил.

Загальна інформація

Є два види каштанів — кінський і благородний, або справжній. Перший вид вирощують в декоративних цілях. Плоди його вживати категорично забороняється, адже вони можуть принести організму шкоди. Ці каштани отруйні. А ось благородний вид не представляє ніякої небезпеки для людини, і навіть навпаки. Його користь полягає в налагодженні роботи систем організму і лікуванні різних захворювань.

Дерево каштан належить до сімейства букових. З ботанічної точки зору плоди являють собою горіх. Їх вирощують в азіатських країнах, деяких європейських державах, в Північній Америці.

У Франції рослина вважають національним символом, в честь нього навіть влаштовують велике свято. З інгредієнта роблять різні соуси, салати, десерти і багато інших пікантних страв. У Росії їстівні каштани не вирощують, але багато супермаркетів продають їх в свіжому і смаженому вигляді. На смак продукт незвичайний, трохи нагадує солодку картоплю з горіховою ноткою.

Склад їстівних каштанів

Плід є цінним джерелом крохмалю (до 60%) і цукрів (15%). Практично 6% припадає на білки і всього 2% на жири. Тонка прозора плівка навколо горіха є нерозчинної клітковиною, користь якої очевидна для шлунково-кишкового тракту.

Крім того невеликий плід містить в собі дубильні і пектинові речовини, глікозиди, вітаміни А, групи В, С. В каштан присутні такі мінерали: кальцій, мідь, магній, фосфор, залізо, натрій і калій.

Енергетична цінність свіжих плодів — 180 ккал на 100 г. Смажені горіхи ще більш калорійні.

Для тих, хто стежить за своєю фігурою, такий показник може бути досить високим.Але побалувати себе невеликою кількістю каштанів можна, адже вони не перевантажують шлунок і в той же час насичують організм поживними елементами.

Позитивний вплив на організм

Користь їстівних каштанів очевидна для вегетаріанців. Плоди дозволяють урізноманітнити їх раціон і в якійсь мірі компенсувати недолік білка. Для лікувальних цілей використовують усі частини дерева: кору, квітки, листя.

Вони надають такий вплив на організм:

  • відвар з сухого листя дозволяє швидше впоратися із запаленнями верхніх дихальних шляхів;
  • свіже листя прискорюють лікування коклюшу;
  • спиртова настоянка на сухих квітках показана при катарі сечового міхура і хронічної дизентерії;
  • плоди і кора використовуються при набряклості, викликаних захворюваннями нирок, недугах шлунково-кишкового тракту, носових кровотечах;
  • відвар горіхів швидко усуває фурункули і нариви.

На цьому користь їстівних каштанів не закінчується. Їх в різних формах застосовують при підвищеному артеріальному тиску, захворюваннях судин і серця, тромбозах, варикозному розширенні вен, геморої. У народній медицині свіжі горіхи допомагають усунути малярію і хронічний пронос, а обсмажені — гемороїдальні і маткові кровотечі.

Застосування в кулінарії

Рецепти приготування їстівних каштанів досить прості. Найпопулярніше ласощі — смажені плоди. Їх необхідно попередньо очистити від шкірки і видалити мембрани. Самі каштани потрібно надрізати навхрест або зробити надрізи по боках.

Якщо цієї маніпуляцією знехтувати, то горіх може вибухнути. Потім викладіть продукт на сковороду, накрийте мокрою серветкою. Закрийте кришкою і дайте каштанам 20-30 хвилин. Час від часу перемішуйте і змочуйте серветки у міру висихання.

Інші рецепти приготування пропонують господарочкам відварити плоди і подавати їх з різними соусами (шоколадним, кавовим), зробити суп-пюре, свинину або баранину з каштанами. При багатої фантазії з продукту можна створити справжні кулінарні шедеври.

Протипоказання

Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, серця і печінки, прихованими легеневими і шлунковими кровотечами не рекомендується вживати продукт без попередньої консультації лікаря. Каштани можуть завдати шкоди організму і посилити перебіг окремих недуг.Категоричне табу ставиться на вживання плодів пацієнтами з цукровим діабетом і захворюваннями крові.

Часто зустрічаються алергії на горіхи, але вони в основному викликані вживанням іншого виду — кінського. Тому рекомендується купувати каштани тільки в перевірених місцях. Їстівні плоди мають загострену верхівку, тому їх важко сплутати з кінським горіхом.

Шкода спостерігається при переїданні каштанів і борошна з них. У кишечнику у великій кількості утворюються гази, трапляються запори. У деяких людей після вживання не прожарених горіхів виникає діарея. При зовнішньому застосуванні варто бути вкрай обережним, адже настойки і відвари можуть привести до подразнення шкіри. Користь анулюється при поєднанні екстрактів каштана разом з корою верби, дуба.

Каштани, особливо їх велика кількість, здатні привести до збільшення маси тіла. Хоч користь горішків дуже приваблива, об'їдатися все одно не варто. А при наявності будь-яких сумнівів краще зовсім відмовитися від продукту, щоб не заподіяти собі шкоду.

Свежие записи

Рубрики

GiottoPress by Enrique Chavez