Імунітет захований в кишечнику; Мікрофлора і здоров'я

Імунітет захований в кишечнику; Мікрофлора і здоров'я

Як мікрофлора кишечника пов'язана з імунітетом

Найменший протяг і ви знову застудилися? Ну не турбуйтеся, сьогодні ми з вами, дорогі друзі, спробуємо виявити причини нашого ослабленого імунітету в найнесподіваніших місцях. А також дізнаємося про те, як природними способами відновити мікрофлору кишечника, а значить, зміцнити імунітет і все наше здоров'я в цілому.

Якось незвично пов'язувати нескінченні соплі і кашель із замком, проносом або бурчанням в животі. Але медики категоричні: схильність до простудних захворювань часто реакція організму на стан кишечника.

Справа в тому що мікрофлора шлунково-кишкового тракту (шлунково кишкового тракту) — дуже важлива частина імунної системи людини. Чим гірше себе почувають життєвоважливі бактерії і мікроорганізми, що мешкають в кишечнику, і чим їх менше, тим більше проблем в туалеті і нижче імунітет.
Близько 70% імуномодулюючих клітин людини знаходиться в шлунково кишковому тракті. Це означає, що наше здоров'я в сезон застуд багато в чому залежить від благополуччя ШКТ.

Фактори, що пригнічують імунітет і знищують мікрофлору

У минулі часи, коли трава була зеленішою, повітря "смачніше" і їжа здоровіше, мікрофлора кишечника сама регулювала свій баланс, підтримуючи імунні сили організму. Але прийшов прогрес і імунітет ухнув вниз. Багато в чому з тієї причини, що прогрес негативно позначився на мікрофлорі кишечника. Ось лише кілька причин, від яких м'яко сказати дуже недобре травним бактеріям:

  • Антибіотики. Сильні ліки, борючись з інфекціями, заодно знищують і корисних мешканців кишечника. До слова, антибіотики можуть надходити в організм не тільки з усілякими медикаментами. Їх досить часто використовують в тваринництві, а тому з величезною ймовірністю антибіотики можуть міститися навіть в м'ясі та рибі;
  • Сира вода з-під крана. Точніше, що входять до її складу хлор і фтор, які буквально випалюють мікрофлору. Щоб отримати дозу "руйнівників", воду навіть не потрібно пити, досить залити її в зволожувач повітря. Проте, вода просто необхідна для нашого організму, але треба знати яка саме вода, про що ви зможете прочитати зі статті "Вода корисніше вітамінів!".
  • Вихлопні гази і погане екологічний стан в цілому;
  • Хронічні стреси.

Симптомами неполадок в кишечник можуть бути не тільки запор, метеоризм або нескінченні застуди. Порушення повноцінної життєдіяльності мікрофлори проявляють себе харчовими алергіями, екземою, прищиками і вуграми від яких неможливо позбутися, герпесом. кандидозом (молочницею), хворобами суглобів.
Коротка медзаметка:
При урогенітальної або ректальної формі захворювань герпесом досить ефективно використовувати спеціальні, м'яко розчинні під дією тепла людського тіла, свічки проти герпесу. Противірусні та імуностимулюючі дії цих ліків обмежують активність розмножуються клітин вірусу і активізують імунні сили організму, запускаючи ефект самолікування. Крім того, даний медичний препарат призначають навіть дітям, у яких, наприклад, присутні протипоказання до ін'єкційним препаратів. Виявивши у себе одну з цих проблем, багато підсаджуються на мазі і ліки, борючись з симптомами, але не з першопричиною. Хоча є значний шанс, що дозволити ситуації можна лише відкоригувавши харчування.

Природне відновлення мікрофлори кишечника

Найпростіший спосіб підтримати ослаблену мікрофлору кишечника підселити до неї нових "мешканців" — корисні бактерії пробіотики. Найбільше їх міститься в кисломолочних продуктах (кефір, питний йогурт, кисле молоко, сир мацоні) і квашеній капусті. На відміну від квашеної капусти, яку бажано квасити самостійно і вживати в будь-яких кількостях, кисломолочні продукти слід ретельно вибирати і звертати пильну увагу на склад. Крім того, вживання їх два-чотири рази на тиждень буде цілком достатньо, щоб не дуже-то бажано надто вже сильно на них підсаджуватися.

Крім того, багатий пробіотиками хліб на заквасці (найкраще приготувати самостійно на житнього борошна, рисі, родзинках, хмельових шишках і інших природних інгредієнтах — Інтернет вам на допомогу), а також такі рослини як артишоки, ріпчаста цибуля і цибуля-порей. Трохи наших дорогоцінних бактерій міститься і в свіжих бананах.

Також пробіотики часто випускаються у вигляді харчових добавок, перед вживанням яких слід обов'язково порадитися з терапевтом.

Нормалізація роботи мікрофлори кишечника

Корисності в кишечник важливо не тільки заселити, а й підгодувати. Щоб потрібні бактерії відчули себе, як вдома, дієтологи радять включити в раціон:

  • Помідори, морква, яблука, ті ж банани, спаржу, часник, полуницю, малину, чорну смородину (сезонні ягоди можна купувати в замороженому вигляді). Ці продукти у великій кількості містять пребіотики — живильне середовище, яка не засвоюється організмом, а служить "обідом" мікрофлорі;
  • Різноманітні овочі, цільнозерновий хліб, вівсяну кашу і інші продукти, що містять велику кількість клітковини, вона допомагає корисним бактеріям швидше і легше прижитися в кишечнику, а також стимулює кишечник очищатися від залишків, викликаних неправильним харчуванням в минулому;
  • Редис, редьку, цибулю, часник, хрін та інші продукти, що пригнічують гнильні процеси в організмі. Вони знижують навантаження на корисну мікрофлору, дозволяючи їй зосередитися на головних функціях, в тому числі зміцнення імунітету.

Свежие записи

Рубрики

GiottoPress by Enrique Chavez