Алергія на курку: симптоми

Алергія на курку: симптоми

Алергія на курку — досить рідкісне захворювання, і багато хто не вважають цей стан небезпечним. Однак харчова алергія не так нешкідлива. Дана патологія є ненормальною реакцією організму, викликаної порушенням роботи імунної системи дитини. При харчової алергії органи травлення не можуть впоратися з засвоєнням компонентів їжі, в даному випадку — з білком, присутнім у великих кількостях в м'ясі курки.

зміст

Сприятливі фактори

Найчастіше харчова алергія буває «справою сімейною», тобто схильність до розвитку реакції на курятину та яйця здатна передаватися у спадок. Перші симптоми алергії на курку можуть відзначатися з самого народження — при вживанні матір'ю, яка годує в їжу алергену у дитини часто розвивається діатез і порушується робота органів травлення.

Щоб знизити ймовірність виникнення у дитини патологічної реакції, вагітна жінка повинна бути дуже уважна до свого раціону. При наявності схильності до алергії слід виключити з меню всі продукти, здатні спровокувати цей стан.

Алергія на куряче м'ясо і яйця може носити кількісний характер, не проявляючись зовсім при вживанні малої дози продукту, тобто чим більше з'їсти курки, тим інтенсивніше будуть патологічні ознаки.

Факторами для розвитку алергії на курку у дитини можуть служити:

  • хронічний запальний процес тонкого або товстого кишечника,
  • панкреатит,
  • холецистит,
  • гастрит,
  • дисбактеріоз.

Тому для ефективного лікування патологічної реакції на будь-який продукт потрібно в першу чергу ретельно обстежити органи травлення.

Алергія на курку у дитини — симптоми

Візуально алергія на курку у дитини проявляється в першу чергу на шкірному покриві. При вживанні курячого м'яса або яєць виникає червона висипка, шкіра дитини стає сухуватою і шорсткою, відзначається свербіж різної інтенсивності. При тяжкому перебігу можливо мокнутіє шкіри, при приєднанні бактеріальної флори процес погіршується, утворюється нагноєння.

Нерідко перші ознаки алергії можуть дати про себе знати через кілька годин або навіть днів після вживання продукту — це ускладнює діагностику і встановлення точної причини патологічного стану.

Дуже часто приєднуються і системні прояви алергічної реакції:

  • нежить,
  • сльозотеча,
  • запалення слизової оболонки ротової порожнини — стоматит, гінгівіт,
  • алергічний кашель,
  • кишкові розлади.

Найсерйознішим станом, що загрожують життю дитини, вважається розвиток анафілактичного шоку.

З плином часу, при наявності у дитини алергії на курятину, може спостерігатися патологічна реакція на вживання інших сортів м'яса: вона називається перехресною. Діти, у яких вона відзначається, не переносять курячі яйця, і навіть запах продукту здатний спровокувати алергію.

лікування алергії

Дуже важливо вчасно діагностувати патологічний стан і визначити алерген. Адже якщо вчасно не виключити його з раціону малюка, спектр продуктів, що викликають реакцію, буде тільки збільшуватися. При уповільненої формі алергії через пару років приєднується реакція на пилок, побутовий пил, розвиваються важкі алергічні захворювання — бронхіальна астма, поліноз.

Щоб знизити згубний вплив алергену при прийомі, слід при перших же ознаках хвороби призначити малюкові сорбенти у віковому дозуванні — активоване вугілля, Фільтрум, Ентеросгель, полісорб.

Антигістамінні препарати покликані зменшити інтенсивність алергічних проявів. Цю групу ліків також необхідно приймати з перших днів захворювання. Лікарі рекомендують зупинити свій вибір на протиалергічних препаратах другого покоління, до них відносяться: Кларитин, Лоратадин, Зіртек, Ебастін, Терфенадин. Лікування призначається на термін в два-три тижні. Приймати препарати слід навіть після зникнення клінічних симптомів.

Харчова алергія у дитини

Профілактика розвитку алергії на курку

Для того щоб уникнути розвитку алергії у дитини, батькам потрібно ретельно контролювати його раціон. При грудному вигодовуванні мати повинна виключити з меню будь-які продукти, здатні викликати патологічну реакцію. Вводити прикорм немовляті потрібно поступово, ретельно зважуючи кожен крок.

Грудне вигодовування — запорука здоров'я малюка, молоко матері зміцнює імунну систему і є відмінною профілактикою алергії (за умови, що мама дотримується гіпоалергенної дієти).

Алергія на м'ясо курки може виникнути і при вживанні генетично модифікованого продукту. Таке м'ясо здатне завдати відчутної шкоди імунній системі дитини — адже травні ферменти не в змозі розпізнати чужорідний білок, тому процес травлення порушується і відбувається потужна алергізація дитячого організму. Тому дуже важливо виключити подібні продукти з раціону дитини.

Вводити алерген — куряче м'ясо і яйця — можна з дворічного віку, малими порціями, стежачи за станом дитини. Завдяки цьому вийде «привчити» організм до небезпечних продуктів, і в подальшому вживання курки не викличе патологічної реакції. Ретельна термічна обробка також здатна знизити агресивність впливу алергену.

Свежие записи

Рубрики

GiottoPress by Enrique Chavez